A népzenei indíttatás többféle formája: felfolgozás; idézet; népdalszerű dallam; dűvő-kíséret, stb...

      1991: Mise op. 18: Egyik ismerősöm baskír rokona az első tétel egy részének meghallgatása közben felkiáltott: ez  baskír zene! - Természetesen nincs szó konkrét dallam-átvételről, hanem egy pentaton dallamvilág jelenik meg a Kyrie tételben.

      1995: Ungaresca változatokkal op. 28 A mű a régi magyar táncokat is feldolgozó Mester, Farkas Ferenc tiszteletére tanítványa, Jeney Zoltán által írott mű tiszteletére íródott. Ilyenformán a népzenei indíttatástól többszörös áttét választja el, "mai" módon gondolkodik. (hallgatható)

      1996: Rezeg a szakálla gitártrió op. 31, a zeneakadémiai stúdiumok utáni első (és eddig utolsó) népdalfeldolgozásom, csángó dallamokra.

      2000: Gordonkaduók (gyermekeknek) op. 48. Főleg a népdalszerű Nóta (6.) és a népdalokat is felhasználó Körtánc (9.) sorolható ide. (Előadható többféle fúvósduón is.)

      1993-2003: Át a Dunán op. 52 (T, pf) (Weöres S. versére írt dal) A Mendelssohn Szentivánéji álom nyitányát utánzó bevezető után egy "új hang": saját népdalszerű dallam, dűvő kisérettel. Mezzofanti bíboros rengeteg nyelven beszélt, köztük magyarul is, és verselt is. Weöres S. verse  a bíboros akkor még felfedezetlen magyar versei "ügyetlen" stílusát próbálta kitalálni. ("Át a Dunán, át a Tiszán, Hidegek utaznak ottan, Rózsámnak csontjai pusztán Csak állanak megfagyottan...") Meghallgatható a teljes dal is.

      2003: Szonáta brácsára és zongorára op. 54. Az I. tételben két népdalból idézet (Szegény legény vagyok én, és: Lement a Nap a maga járásán), a III. tételben pedig magyaros hang: quasi "haláltánc".

      2004: Egyszer jártam Dunára (op. 56) énekhangra és furulyára. Csángó szövegek, saját népdalszerű dallamokkal.

      2004-05: Sóhaj (op. 57) (Iancu laura versére) Népdalszerű dallamok is.

      2004-19: Két part között (op. 87) opera. A nyitányban, valamint az abból átdolgozott Rákóczi nyitányban (op. 77) és máshol is népdal- illetve népének-idézetek, népdalszerű dallamok, a II. felvonásban újdonság: dúvő-kíséretes "saját népdalok". Háromhúrú brácsa, népi hegedű, népi bőgő és tárogató is. Itt zongora helyettesíti a háromhúrút.

      2006: Visszaszámolás (op. 61) (Dalciklus Iancu Laura verseire) 2. dal: Nincs ellenség. A középrészben egy gyors, vad "néptánc"-dallam. (Hallgatható)

      2013-14 Fresco-ritornell (op. 78) (Petőfi S.- versére) Előadók: 3 népi énekes, népi hegedű, népi brácsa és népi bőgő (vagy klasszikus énekesek, hangszeresek).

      2014-15: Csendes tenger (op.82) A Rákóczi-operához készült, végül kimaradt zenemű önállóan is előadható. DŰVŐ-kíséret a zenekarban.

      2020-21: Vonósnégyes (op. 91): IV. tételében népdalszerű dallam, dűvő-kísérettel.

      

    

      

 

         

Share this page